51.jpg=Főkép (fejléc)
Belépés

azaz:

(ide a fenti képen látható ellenőrző számot kell beírni, belépéskor is és regisztrációkor is)

Új regisztráció
WEB oldal is

Név:
Jelszó:

ADMIN
Szerkezeti felépítés (megtekintés, módositás)
Szerkezeti felépítés (vázlat)
Üzenet módosító (megtekintő) gombok
Tagok
Üzenetek szerkesztése
Minden egyes oldal üzenetek halmazából épül fel. Az egyes üzeneteket különböző csoportokba szervezhetjük. Minden csoport tartalmaz(hat) egy ú.n. bevezető üzenetet, melyre szintén az alábbi szabályok érvényesek.

Az üzenet módositó utasitásokat több csoportra oszthatjuk. Megkülönböztetjük a formai utasitásokat a tartalmi utasitásoktól, ill. az ú.n. navigálási utasitásoktól, melyek abban segitenek, hogy elérhessük a minket különösen érdeklő fontos információkat, oldalakat).

Az egyes hozzászólásokban (a bevezető üzeneteket is beleértve) az alábbi "műveleteket", szerkesztési utasításokat helyezhetjük el:

Általános megjegyzések:

Minden egyes "szerkesztő" utasítást ;-vel kell kezdeni és zárni, ugyanez igaz az "operandusok"-ra is! Tehát minden egyes szerkesztő utasítás így néz ki: ;utasitas;op1;op2;....opn; - attól függően, hogy az adott utasításnak hány operandusa (paramétere) van. Paraméter értéke lehet üres, de a pontosvesszőt mindig ki kell tenni! pl. ;link;13;Pistike oldala; helyett írhatjuk, hogy ;link;13;; - ekkor a "program" előveszi az adott oldalhoz megadott megnevezést, és azt jeleníti meg (már ha van ilyen oldal, egyébként az általunk beírt szöveg jelenik meg).

Képek:

Képek megjelenítéséhez előszőr is fel kell tölteni a megjeleníteni kívánt képet. Ezt a sajatmenu képfeltöltés menüpontjánál tehetjük meg. Minden feltöltött kép kap egy azonosítót. A sajatmenu - ben a képeim linket választva megtekinthetjük az általunk feltöltött képeket. Ha az egeret a kép fölé visszük, akkor láthatjuk annak azonosítóját (az azonosító mindig egy szám, a kiterjesztést nem kell tudni a megjelenítéshez). A rendszer jelenleg jpg és gif kiterjesztésű képeket tud kezelni, más típusú képeket át kell konvertálni feltöltés előtt ezek valamelyikére :-(.

Képkezelő utasítások:

kepad: bármilyen méretű kép megjelenítésére alkalmas, azt kell megadni, hogy milyen széles legyen a kép, a magasságot automatikusan számolja ki a szerveren futó program a kép eredeti méreteiből. Két kötelező paramétere van, a képszám (azonosító) és a szélesség. Opcionálisan megadható egy harmadik paraméter is, erről majd később :-). Egy kepad utasítás tehát így néz ki: ;kepad;13;10;

kiskepad: ez (és az alábbiak is) a kepad utasítás rövidített formája :-). Ez mindig egy 160 szélességű képet generál. Megadási módja: ;kiskepad;13;

kozepeskepad: mint kiskepad, de ez mindig egy 270 szélességű képet generál. Megadási módja: kozepeskepad;13;

normalkepad: mint kiskepad, de ez mindig egy 776 szélességű képet generál (hogy 800*600 -as képernyőn is jól látszódjon). Megadási módja: ;normalkepad;13;

Hanganyagok, videók, egyéb állományok:

Hanganyagokra, videókra, stb. történő hivatkozáshoz először fel kell tölteni a hivatkozott anyagot. Ezt a sajatmenu multimédia menüpontjánál lehet megtenni. Minden feltöltött anyag kap egy azonosítót, később a hivatkozásokban ezekre kell hivatkozni (az azonosító mindig egy szám, a kiterjesztést nem kell tudni a hivatkozáshoz). A rendszer jelenleg két MB-nyi anyagot tud kezelni :-(, nagyobb anyagot egyeztetés után tudunk feltölteni.

Hivatkozások:
;mediaad;azonosito;szöveg;

Szövegszerkesztés:

A "szövegszerkesztő" utasítások mindig a
;b; utasítással kezdődnek, melyet első paraméterként (operandusként) egy alutasítás követ. Felépítésük tehát mindig ;b;alutasítás;további paraméterek; formátumú.

kozepre: ez az utasítás egy új sort kezdve az utána következő elemeket középre illesztve helyezi el.
Formátuma:
;b;kozepre;

szelre: ez az utasítás egy új sort kezdve az utána következő elemeket normál módon (balra) illesztve helyezi el.
Formátuma:
;b;szelre;

vastag: ez az utasítás az utána következő szöveget vastagon (kövéritve) írja ki.
Formátuma:
;b;vastag;

dolt: ez az utasítás az utána következő szöveget döntött betükkel írja ki.
Formátuma:
;b;dolt;

normal: ez az utasítás egyidejűleg megszünteti mind a betük vastagítását (kövérítését), mind azok megdöntését.
Formátuma:
;b;normal;

meret: az utasitás az utána következő szöveget az itt megadott szám százalékában növelt (vagy csökkentett) betümérettel írja ki. Lehetőség van az 1 és 7 közötti számok használatára is, ilyenkor a program automatikusan meghatároz egy százalék értéket, a 3-as értéket véve 100%-nak, majd ezt szorozza (illetve osztja) 1.2-del (1=69%, 2=83%, 4=120%, 5=144%, 6=173%, 7=207%). Ha 0-t adunk meg, vagy üresen hagyjuk, akkor visszatér az eredeti betüméretre.
Formátuma:
;b;meret;3; vagy ;b;meret;120; vagy ;b;meret;;

szin: az utasitás az utána következő szöveget az itt megadott szinnel írja ki. A szintáblázat bejelentkezés után az oldal alján lévő linkkel érhető el. Lehetőség van az alapszinek angol szöveggel történő megadására is (pl. green, red, gray, black, blue, stb.). Ha üresen hagyjuk, akkor visszatér az eredeti betüszinre.
Formátuma:
;b;szin;blue; vagy ;b;szin;#aabbcc; vagy ;b;szin;;

hatter: az utasitás az utána következő szöveget az itt megadott háttérszinnel írja ki. A szintáblázat bejelentkezés után az oldal alján lévő linkkel érhető el. Lehetőség van az alapszinek angol szöveggel történő megadására is (pl. green, red, gray, black, blue, stb.). Ha üresen hagyjuk, akkor visszatér az eredeti háttérszinre.
Formátuma:
;b;hatter;blue; vagy ;b;hatter;#aabbcc; vagy ;b;hatter;;

font: az utasitás az utána következő szöveget az itt megadott fontkészlet(ek)hez (család(ok)hoz) leginkább hasonló fontkészlettel írja ki. Az egyes fontkészleteket (családokat) vesszővel kell elválasztani, az üres (space) karaktert is tartalmazó (több szóból álló) készlet (család) nevét idézőjelek között kell megadni. A fontkészlet(ek) használata nem egyszerű dolog, több mindenre is kell ügyelni, csak akkor érdemes használni, ha értjük is, hogy mit akarunk csinálni :-) (mindemellett, ha a ; használatát kerüljük, nagy bajt nem tudunk okozni, de valószinűleg a kivánt hatás is elmarad). Ha üresen hagyjuk, akkor visszatér az eredeti fontkészletre.
Formátuma:
;b;font;Arial; vagy ;b;font;Arial, serif; vagy ;b;font;;

Hivatkozások:

link: rendszeren belüli WEB oldalra történő hivatkozás. Paraméterként először egy oldal azonosítóját várja, majd a megjelenítendő szöveget, amire kattintva betöltődik a kivánt oldal (ez utóbbi üres is lehet, (de a helyét meg kell hagyni!), ilyenkor az adott oldal ú.n. linknevét veszi elő, feltéve, hogy megadták).
Formátuma:
;link;2;Rádióamatőr közösségi honlap; vagy: ;link;2;;

keplink: rendszeren belüli WEB oldalra történő hivatkozás rendszeren belüli kép alapján. Paraméterként képazonositót, képszélességet, majd az oldal azonosítóját várja. Ha szélességnek 0-t adunk meg, akkor az eredeti szélességet veszi alapul.
Formátuma:
;keplink;13;160;2; vagy: ;keplink;13;;2

keplinkkulso: rendszeren kivüli WEB oldalra történő hivatkozás rendszeren belüli kép alapján. Paraméterként képazonositót, képszélességet, majd egy WEB oldal azonosítót vár (http:// nélkül). Ha szélességnek 0-t adunk meg, akkor az eredeti képszélességet veszi alapul.
Formátuma:
;keplinkkulso;13;160;www.mrasz.hu; vagy: ;keplinkkulso;13;;www.mrasz.hu

kulsolink: rendszeren kivüli WEB oldalra történő hivatkozás. Paraméterként először egy WEB oldal azonosítóját várja (http:// nélkül), majd a megjelenítendő szöveget, melyre kattintva betöltődik a kivánt oldal (ez utóbbi üres is lehet (de a helyét meg kell hagyni!), ilyenkor az előző paramétert veszi elő).
Formátuma:
;kulsolink;www.mrasz.hu;MRASZ honlap; vagy: ;kulsolink;www.mrasz.hu;;

kifejtlink: ez egy, a rendszeren belüli hozzászólásra (ami bevezető hozzászólás is lehet) történő hivatkozás. Hatására az azonosítóval megadott elem, mint üzenet, megjelenik az indító oldal oldal fejléc és oldal törzs közötti területén (nem küld át más oldalra, mint a link, igazából ugyanúgy működik, mint egy képre kattintáskor a normál kép megjelenítése). Paraméterként először egy azonosítót vár, majd azt a szöveget, amire kattintva megjelenik a kivánt üzenet (ez utóbbi üres is lehet, (de a helyét meg kell hagyni!), ilyenkor automatikusan a "tovább>>" szöveg jelenik meg).
Formátuma:
;kifejtlink;2;Részletek; vagy: ;kifejtlink;2;;

cserelink: ez egy, a rendszeren belüli hozzászólásra (ami bevezető hozzászólás is lehet) történő hivatkozás. Hatására az azonosítóval megadott elem, mint üzenet, megjelenik az eredeti üzenet helyén. Paraméterként először egy azonosítót vár, majd azt a szöveget, amire kattintva lecserélődik az üzenet az új üzenetre (ez utóbbi üres is lehet, (de a helyét meg kell hagyni!), ilyenkor automatikusan a "tovább>>" szöveg jelenik meg).
Formátuma:
;cserelink;2;Részletek; vagy: ;cserelink;2;;

További lehetőségek

Vélemények, kérdések, hozzászólások
Írjátok meg véleményeteket az olvasottakkal kapcsolatban! Várom kérdéseiteket, hozzászólásaitokat (persze mindezt bejelentkezés után :-) )!

ellenörzőszám